onsdag 9 juli 2014

Berättelsen om Gizmondos miljardkrasch

Premiär: 23 oktober 2011 (lyssna här)
Av: David Mehr (hans sida på bloggen)
Tjock-Steffe förstörde allt. 

Medverkande: Gizmondos grundare Carl Freer, reklambyrån Ogilvys vd Lars "Blomman" Blomberg och Gizmondos förre PR-chef Patrik Wallgren. Polisen Lars Nylén (numera chef för kriminalvården). 
Klipp: Från Gizmondos relaseparty när Black Eyed Peas uppträder. Några nyhetsklipp. Många klipp från amerikanska inslag om Gizmondo.
Längd: 1h 18min

Gizmondo var på väg att bli den oväntade nykomlingen på tv-spelsmarknaden med sin nya superkonsol. Kanske skulle Gizmondo utmana Nintendo, kanske skulle de svenska utvecklarna göra supersuccé och tjäna miljontals kronor. 

Svenska Dagbladet gjorde en större artikel om Gizmondo år 2008. Där får affären epitetet "en av 2000-talets mest bisarra finanshärvor". 


Konsolen. Gizmondos. 
En viktig ingrediens i soppan är "Tjock-Steffe" Stefan Eriksson som de facto är orsaken till att hela skiten brakar ihop. "Tjock-Steffe" är mest känd som ledare för Uppsalaligan som sysslade med grov brottslighet på 90-talet.  Hans förflutna uppmärksammades av Aftonbladet i en artikel. 

Jag blir lite fundersam på David Mehrs etik och faktakoll. På hemsidan står det att vi för "första gången någonsin" ska få höra Carl Freer vilket är en sanning med modifikation. Han har bland annat gjort intervjuer för Realtid tre, fyra år tidigare.

Det finns en skön ton i dokumentären, det är lekfullt och avslappnat. En trivial sak som jag funderar över vad det är för "klick"-ljud som används för att markera klipp. Kanske ska det låta som när man trycker ned knappen på en handkontroll eller konsol men jag tycker mest det låter som om att man öppnar ett smarties-paket. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar