onsdag 25 juni 2014

Västtyska ambassaden

Premiär: 28 mars 2005 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson
Ointresserad av tysk vänsterterrorism
och kidnappningar? Det gör inget. 

Medverkande: Historikern Kjell Östberg, den fd vänsteraktivisten Anders Carlberg ("en grinig jävla gammal gubbe"), skribenten Steve Sem-Sandberg, polisen Per-Uno Hågestam som var näst förste polis på plats vid ambassaden, journalisten Bo Holmström som var på plats när ambassaden sprängdes samt chefen för nationella insatsstyrkan Per Engström. 
Klipp: Tal från USA:s president Richard Nixon, terroristen Gudrun Ensslin från första gången hon stod inför rätta, uppläsning från Röda arméfraktionens manifest, Jan Guillou debatterar terrorlagen från 1973 med statssekreterare Gun-Britt Andersson. Olof Palme avslutar. 
Längd: 1h 13min

Innan själva dramat på svensk mark avhandlas gör producenterna en genomgång av vilka som stod bakom Röda arméfraktionen i Tyskland. Det handlar alltså om terrorlegendarerna Gudrun Ensslin (samvetet), Ulrike Meinhof (teoretikern) och Andreas Baader (praktikern) som under 70-talet blev något av Tysklands egen variant av Che Guevera/Robin Hood. 

Väl på plats på västtyska ambassaden får vi följa dramat främst genom SVT-reportern Bo Holmström ("Lägg ut! Lägg ut!") och polisen Per-Uno Hågestam som var en av de första på plats. Det är nervigt och de ljudklipp från platsen med panikslagna poliser säger en hel del om stämningen. 

När terrorn kom till folkhemmet, liksom. 

P3 Dokumentär var bättre förr, måste man utbrista när man hör denna andra dokumentär som någonsin gjordes. Det är egentligen inte sant. Det finns en hel del sunkiga gamla dokumentärer (exempelvis Lasermannen) och det finns en hel del riktigt bra nya (ex MC-infiltratören Peter Rätz).

Men en sak får man säga om de första tio-femton som gjordes av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson: De hade humor. Svartenbrandt, Tjernobyl, Norrmalmstorgsdramat, Trustorhärvan och denna - samtliga har ett par eller flera ytterst roliga scener. 

Det finns också en djärvhet som är fantastisk. Jag tänker inte avslöja vad det är men en liten bit i denna dokumentär är djupt vanvördig. På ett alldeles underbart sätt. Det är fint när humor, mod, saklighet, känsla och engagemang kombineras.  

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar