onsdag 4 juni 2014

Vansinnesdåden

Premiär: 21 november 2008 (lyssna här)
Av: Ida Lundqvist (hennes sida på bloggen) 
Stramt och seriöst. 

Medverkande: Den psykiskt sjuke mördaren vid Åkeshovdådet, Anna Lindhs änkling Bo Holmberg (framförallt medverkar han som expert på psykiatrireformen), journalisten Tommy Engman, ögonvittnet Tord Cederlund vid olyckan i Gamla stan, 
ArkivklippMaria Bergman som jobbar på ett härbärge.

År 2003 blev ett år med flera vansinnesdåd. I Stockholm slår en psykiskt sjuk man ihjäl en äldre man på en tunnelbaneperrong. I Gamla stan kör en man in på en gågata med bil och skadar närmare tjugo personer. En person dör. 

Dessutom mördas utrikesminister Anna Lindh av psyksjuke Mijailo Mijailovic. Och dagen efter ministermordet hugger en psyksjuk man ned ett dagisbarn. 

Denna dokumentär gör en rejäl djupdykning i frågan om vansinnesdåden 2003 berodde på de politiska beslut som påverkat psykvården i Sverige - framförallt det som kom att kallas psykiatrireformen samt stängningen av de stora mentalsjukhusen. 

Det är en bra blandning av skildringar från själva dåden till experter och politiker som argumenterar för eller emot psykiatrireformen. Allra bäst är så klart intervjun med mannen som utförde dådet vid Åkeshov. 

Roligaste scen måste vara när Ida Lundqvist frågar en man med insikt i hemlösas förhållanden om man verkligen kan bli vräkt från en hydda. Vilket man kan. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar