torsdag 26 juni 2014

U-båtshotet

Premiär: 23 april 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
"Var tusan är vi?"

Medverkande: Kommendörkapten Karl Andersson som var förste svensk ombord på u-båten, kommendörkapten Emil Svensson som var med och förhörde ryssarna, förre ministern Rolf Lindholm på Utrikesdepartementet.
Klipp: Olof Palme säger något kort om atombomber - Carl Bildt pratar om sin hjärtefråga: sovjetiska ubåtar som kränker svenskt territorium. Roligast är en präst som ber för alla i Sverige även för de sovjeter som åker runt i u-båtar utanför de svenska kusterna. 
Längd: 1h 17min

När jag skriver dessa ord sitter jag faktiskt i Karlskrona. Det är residensstaden i det lilla, lilla länet Blekinge - det är också staden med en skärgård som fick en sovjetisk u-båt att gå på grund. Året var 1981 och kalla kriget var riktigt kallt efter att Sovjet invaderat Afghanistan. 

Visst fanns det misstankar om att ryssarna kränkte de svenska vattnen. Men döm av förvåning när en u-båt brakar rakt in i en kobbe långt inne i skärgården i Blekinge. Upp kommer en ryss som på knagglig engelska säger "var tusan är vi?"

Det är upptakten till en speciell tid i svensk nutidshistoria. En tid av rädsla - bland både stridspittar och Miljöpartister - som gick så långt att var och varannan svensk än i dag tycker sig se u-båtar i badvattnet. 


Från Lasse Åbergs
"SOS - En segelsällskapsresa". 
Lasse Åberg låter en dyka upp i sin film "SOS - en segelsällskapsresa". 

Bäst i dokumentär är spänningen som finns mellan Karl "Kalle" Andersson och hans kollega Emil Svensson. Kalle tror att sovjeterna körde fel och att de inte hade några fientliga avsikter. Emil tror precis tvärtom - främmande makt höll på med skumma grejor. 

Och de gamla kommendörkaptenerna är inte rädda för att gå i polemik. 

Om man vill hitta en kontrast till vad kommendörkapten Kalle Andersson säger så kan man gå in och läsa på Blekinge museums stora samling om händelsen med U-137. Där utgår man kallt från att sovjeterna inte av misstag befann sig i skärgården. 

Men i övrigt är det tunt med underhållningen. Den 12 minuter långa genomgången av kalla kriget som görs inledningsvis är totalt meningslös. Även i övrigt är det platt och torrt. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar