onsdag 25 juni 2014

Trustorhärvan

Premiär: 26 mars 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Ken Ring har Thomas Jisanders
Ferrari - som han hittade i St Tropez.

Medverkande: Thomas Jisander som åtalades för brott i samband med affären men friades, polisens utredare Lars Hammar, vd-sekreteraren Berna Tillman på Trustor, näringslivsjournalisten Gunnar Lindstedt som avslöjade Trustoraffären och åklagare Bo Skarinder.  
Klipp: Klipp från filmen Jönssonligan, debatter: bland annat en där advokat Leif Silbersky låter som han vill lappa till journalisten Gunnar Lindstedt. Samt ett kort klipp från TV3:s intervju med Joachim Posener (gjort av Renée Nyberg). 
Längd: 1h 20min

I många år har jag hört talas om bolaget Trustor. Alltid med olika kombinationer av sammansatta ord: Trustorhärvan, Trustorkuppen, Trustoraffären, Trustorsvindeln. Men det verkar som om att Trustorhärvan är den vanligaste. 

Jag ska inte avslöja utgången för er som inte kan storyn men skälet till att det kallas Trustorhärvan är rätt logisk med tanke på att det aldrig klarlagts exakt vad som hände. Eller ja, om man frågar journalisten Gunnar Lindstedt (som fick stora Journalistpriset för sitt avslöjande) så vet han nog vad som hände. Men det faktum att dramats nyckelfigur, Joachim Posener, aldrig dök upp i Sverige igen ledde till att delar förblev höljt i dunkel.

Så vad handlar Trustorhärvan om? Jo. I korthet. Några män (grabbar) snor skitmycket pengar (we r takin millions of dollars aight) och festar upp allting. 


Det är en suverän dokumentär. Den har humor, anekdoter och full fart. En av de misstänkta grabbarna, Thomas Jisander, medverkar och pratar vilt och brett om sin inblandning. Efter ett tag blir det tröttsamt (för lite gestalning, för mycket snack) men innan dess är det roliga fylleskrönor (sanna, dock) i kvadrat. 

Det finns också en fantastisk scen när superadvokaten Leif Silbersky går hårt åt journalisten Gunnar Lindstedt som avslöjade hela affären. Han håller på att få spel när journalisten fortsätter att fråga ut hans klient Thomas Jisander. 

Allra roligast är dock reportrarnas vinkel på Trustorhärvan som något med andlig koppling till Jönssonligan. 

För den som är intresserad av Thomas Jisanders skrönor om tiden med Trustorsvindlarna så bör man ta sig en titt på Fredrik Wikingsson och Filip Hammars "100 höjdare". Där förklarar han varför han lät sin Ferrari stå i St Tropez så att Ken Ring kunde få den. 




Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar