fredag 27 juni 2014

Svenskarna i finska vinterkriget

Premiär: 18 mars 2012 (lyssna här)
Snyggt. Pacifistiskt. 

Medverkande: Frivillige kämpen Sam Sjöblom som berättar med härligt rökig röst, historikern Göran Andolf, frivillige kämpen Stig Skogsberg samt hans fru Silvia, skribenten Henrik Arnstadt, krigsbarnet Stig Appelgren
Klipp: Från radiolegenden Sven Jerrings reportageresa i krigshärjade Finland, nyheter. 
Längd: 1h 18min

Vad fick 8 000 svenskar att dra till Finland och slåss mot den mäktiga sovjetryska krigsmakten? Den frågan ställer sig Simon Moser och ger sig ut på en resa till tiden för andra världskriget. "Finlands sak är vår!" 

Det är en komplex berättelse som framförallt berättas ur två frivilligas perspektiv. Vi får veta varför de gav sig iväg, hur omgivningen reagerade och vad som hände när de kom fram till Finland. Det är en ljudlig dokumentär med klipp från radiosändningar och nyheter. Speciellt rörande är de många hälsningar från svenska frivilliga som sänds i radion. En man tycker han har det bra i den finska vinterkölden men menar att lite svensk snus hade gjort utflykten ännu bättre. 

Det är ett härligt dokument som jag är glad att jag fått ta del av. 

Simon Moser har gjort tre dokumentärer för P3. Jag har hört två av dem och i den senaste, Branden på Sankt Sigfrids sjukhus, chockades jag över hans bedrövliga prator. Jag har hört Simon Moser göra radio i åtminstone sex, sju år och har alltid tyckt han haft en spännande röst. 

I "Svenskarna i finska vinterkriget" är rösten som jag minns den. Bra. Det är inte bara att han stammar från Småland som får mig att tänka på historienestorn Hans Villius (ni vet, han med rösten till alla historiska dokumentärer för SVT). Utan också för att han låter så självklar med sitt ämne. 

Stig Skogsberg och hans fru Silvia är fullkomligt bedårande som intervjupersoner. Silvia berättar att hon skickade plättar till sin man vid fronten - som dock inte var i bästa form när de kom fram efter några veckor… Stig Skogsberg säger ett antal roliga saker.

Synd dock att Simon Moser är tämligen ointresserad av krigshistorier - 70 procent av dokumentären utspelas innan och på väg till Finland. Först efter 58 minuter dör någon i en krigsscen. 

Men så är ju saken den att de allra flesta svenskar som drog till Finland aldrig fick delta i kriget. Då fastnade i ett träningsläger någonstans i finska Lappland. Snacka om antiklimax. Å andra sidan slapp de att dö i ett skyttevärn. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar