tisdag 10 juni 2014

Svenska hackers

Premiär: 16 november 2008 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)
Hackers - en viss typ av terrorister.

Medverkande: Dömde hackaren "Stefan" från nätverket som kom att kallas Fragglarna, kriminalaren Bosse Norgren på polisens IT-rotel, Bengt Angerfelt på Säkerhetspolisen samt åklagare Yngve Rydberg som jobbar med databrott. 
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 23min

Är du intresserad av bandbredd, BBS och root access? Inte. Det gör inget, denna dokumentär bör kunna falla vem som helst i smaken. 

Eftersom dokumentären är smått genialistiskt uppbyggd ska jag inte avslöja hur allt hänger ihop men vi får följa en Sveriges mest omtalade hackere någonsin samt några av de ledande på att bekämpa hackers. Bland annat får vi stifta bekantskap med Bengt Angerfelt på Säpo som var med redan på 70-talet och tog hand om hackare. 

Ibland är det tyvärr lite töntigt språkbruk - det är facktermer och fikonspråk. Men producenten Kristofer Hansson är i övrigt väldigt duktig på att göra datanörderiet allmängiltigt. Framförallt finns det en tillspetsad historia med gott om detaljer som i grund och botten handlar om att några svenska hackers var på väg att bli utlämnade till USA och eventuellt få 60 års fängelse. Det för att de hackat Nasa och CIA:s hemsidor. 

Framförallt vill jag berömma Kristofer Hanssons förmåga att få sina intervjupersoner att låta bra. Det är inlevelsefulla och smarta illustrationer som de intervjuade bidrar med. 

Nyheter24 skrev för några år sedan en artikel där de tog upp kända svenska hackare. Det finns en nyhet från CNN när CIA:s hemsida blev hackad, kul. Nyheter24 har en intervju med en man som heter Joel Söderberg - som jag antar är den man som kallas "Stefan" i dokumentären - där man frågar sig vad han gör i dag (2013). 

Programmet sändes ursprungligen 2008 men gick i repris 2014. Ljudet finns på 2014-sidan  (och är borta från 2008-sidan) om ni undrar. Detta är någon slags bugg P3 Dokumentär lagt sig till med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar