fredag 27 juni 2014

Smuggelhärvan på nordkoreanska ambassaden

Premiär: 11 april 2010 (lyssna här)
Av: Lovisa Lamm
Fattigt på innehåll -
ungefär som Nordkorea. 

Medverkande: Förre svenske utrikesministern Karin Söder, Uffe Mattsson som jobbade hos en av de hälare som jobbade med nordkoreanerna, Expressenjournalisten Tommy Schönstedt, Anne Abrahamsson på Svenska exportkreditsnämnden, Leif Leifland på UD och ambassadrådet Eric Cornell. 
Klipp: Nyheter. SVT-reporter som reser runt i Nordkorea. 
Längd: 1h 16min

Nordkorea. Troligen världens mest bisarra land. 

Denna dokumentär befäster den bilden. Det handlar om hur Sverige, av någon outgrundlig anledning fick för sig att det skulle kunna löna sig med bra förbindelser med landet. 

Kanske var det av medkänsla. Men mest av affärsintressen. Eftersom Nordkorea ryktades vara på gång att nå betydande ekonomisk tillväxt hoppades svenska exportörer att det skulle gå att kränga lite tunga maskiner till Kim Jong Pung och hans kompisar i partiledningen. 

Dessutom satsade man på full diplomatisk kontakt. Nordkorea fixade en maffig ambassad på Östermalm i Stockholm. Det visar sig rätt snart att ansträngningarna är förgäves - det mest bestående intrycket av nordkoreanerna är att de är duktiga på att smuggla cigaretter. 


Lovisa Lamm har trängt in i ett exotiskt och potentiellt spännande ämne. Det slutna landet i öster - hur såg våra relationer ut på 60- och 70-talet? Det får vi lära oss en hel del om. 

Men man måste ta i beaktande att hemsidans rubrik på dokumentären till stor del består av önsketänkande om en vass ingång. "Smuggelhärvan på nordkoreanska ambassaden" benämns aldrig så av reportern Lovisa Lamm själv. Hon säger alltid: "Smuggelkrisen på nordkoreanska ambassaden och Sveriges komplicerade förhållande till Nordkorea". 

Det är en viss skillnad. Just bytet av ordet "kris" till "härva" är inte det jag syftar på. Utan att Lovisa Lamm har en ambition att berätta om mycket mer än själva smugglingen. Istället för en rak och rapp berättelse om brott begångna av nordkoreanska diplomater får vi en lång och stundtals sölig berättelse om Sveriges och Nordkoreas relation i allmänhet. 

Cirka 75 procent av dokumentären har noll att göra med smugglingen. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar