måndag 30 juni 2014

Salemmordet

Premiär: 13 december 2009 (lyssna här)
Av: Jalal Lalouni
Hemvideon med Wretström bäst.

Medverkande: Johnny Höglin, fd nazist och skinnskalle, kriminalkommissarie Mats Larsson, kommunalrådet Lennart Kalderén (M) och Maria Blomquist, från Expo. 
Klipp: Daniel Wretström från hemmavideo, Daniel Wretströms mamma från tv-intervjuer (bland annat från programmet Mosaik) och Daniel Wretströms kvinnliga kusin från tal vid Salemmarschen. 
Längd: 1h 18min

Det var året efter 1999. Sverige var reda att kasta nynazismen på historiens sophög. Polismorden i Malexander, bombattentatet mot en journalist i Nacka samt mordet på syndikalisten Björn Söderberg hade väckt antipatier. 

Men så kom mordet på skinnskallen Daniel Wretström i Salem. En sökande 17-åring som funnit sin trygghet i den "nationella" miljön. Trummis i ett nazistband och lojal med sina högerextrema vänner. Och så kommer en invandrare och skär halsen av honom. 


Daniel Wretström, 17 år, mördades.
Extremhögern hade fått en martyr. En man som hängde på en förbipasserande bils motorhuv och bad om att bli räddad innan mördaren och hans gäng kastade sig över honom. 

Jalal Lalouni ställer tydliga och bra frågor till intervjupersonerna. Förre nazisten Johnny Höglin är bra som guidar oss lyssnare in i de högerextrema miljöerna. 

Det är mycket klipp från hattalen som hålls i samband med att Salem blir en vallfärdsort för högerextrema. "Hell seger… Göran Persson är en förrädare… Vi ska slipa svärden… Det är dags för Ragnarök…", är vanliga repliker. Även om den enkla symboliken inte ger så mycket är klippen en bra inblick i hur mycket Adolf Hitlers retoriska grepp faktiskt vunnit anhängare. Ett tal är bra om det är rått och framförs med aggressivitet och mycket magstöd. 

Den främsta bristen är frånvaron av konflikt. Detta är en beskrivning av Salemmordet - inte en driven story om Salemmordet. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar