måndag 16 juni 2014

Rodney King och kravallerna i Los Angeles

Premiär: 8 augusti 2010 (lyssna här
Av: Katarina Andersson 
Ovanligt bra för att vara utrikes.

Medverkande: Gangbanger Alfred Lomas, polisen Gary Vasques, svenskan Birgitta Laurén som bodde i Beverly Hills under kravallerna, svenske filmfotografen Per Larsson och pastorn Chip Murray. 
Klipp: Från nyheter. 

Katarina Andersson har väl gjort allt inom media, känns det som. Senast var hon envis reporter på radions program Medierna - och helt nyligen blev hon anställd för SVT Medier. Ett drömjobb, enligt henne själv. 

Dokumentären om raskravallerna i Los Angeles år 1992 är hennes enda från P3:s redaktion. 

Här får vi en snabbfotad dokumentär där det känns som om att vi får höra om konflikten från alla håll och kanter. Här är svenska Hollywood-damen som tycker att svarta är idioter, gängmedlemmen som diggade att plundra butiker under kravallerna, pastorn som försökte hindra det värsta våldet samt en svensk filmfotograf som med risk för sitt eget liv försökte skildra upploppen. 

Jag gillar dokumentären. Den har fart och en egen stil. Det blir aldrig tråkigt. Det är fantastiskt med klippen från talen som hålls i kyrkan där stadens borgmästare Tom Bradley manar till besinning. 

Sen är Rodney Kings "can't we just get along?"-tal helt 
suveränt. 

Till baksidorna hör att Katarina Andersson använder ordet "sjabbigt" åtminstone tre gånger för mycket och att hon lagt på en siren bakom sin inledande prata. Den tjuter, tjuter, tjuter och tjuter. Och inte nog med det - den återkommer litet senare också. 

Inte direkt finlir i klippningsrummet, så att säga. 

Till dokumentärens roligare, eller mer tragiska, delar hör den svenska kvinna som intervjuas. Hon är djupt osympatisk. Så djupt osympatiskt att jag inte hört något liknande på riktigt länge. 

Personligen har jag dykt djupt ned i kravallerna och att jag är en riktig LA Riots-92–nörd förtar inte min lyssnarupplevelse. 

Misshandeln av lastbilschauffören Reginald Denny startade själva våldshandlingarna under upploppet . Han är nära att dö efter den brutala och oprovocerade misshandeln. (se klipp nedan) Hans berättelse beskrivs av TIME.  




Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar