onsdag 4 juni 2014

Om aborten

Premiär: 27 augusti 2007 (lyssna här)
Av: Lisa Bergström
Inte roligt. 

Medverkande: Ann Lindgren och Sofia, två kvinnor som gjort abort. Idéhistorikern Lena Lennerhed (samt ordförande för RFSU), 
Arkivklipp: Författaren Hans Nestius. 
Längd: 59min

Om aborten – från brott till rättighet, heter programmet. I det intervjuas två kvinnor som gjort abort samt en del experter och ansvariga för att ge en allsidig bild av vad abort kan innebära och varför vi gått från ett samhälle där abort har setts som en typ av mord ("bälgmord") till att i dag vara en rättighet. 

Det mest intressanta är så klart det faktum att abort var olagligt fram till 1975. Ann Lindgrens historia om hur hon åkte till Polen för att göra abort är synnerligen spännande - och hemsk. Tankarna går till rumänska abortthrillern 4 månader, 3 veckor, 2 dagar som jag såg med en stor klump i magen. 

Det stora problemet är bristen på underliggande konflikt, snål musiksättning och stela prator. Ett mindre problem, men som på något sätt är mer allvarligt, är att producenten verkar ha struntat i att klippa dokumentären ordentligt. Ibland tar Lisa Bergströms prator vid direkt när ljudillustrationen upphör - det finns inget mellanrum. Det känns amatörmässigt. 

Lisa Bergström känner vi bäst som producent för filmmagasinet Kino. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar