fredag 13 juni 2014

Ockupationen av Socialstyrelsen

Premiär: 22 mars 2009 (lyssna här)
Av: Sara Lundin
Mysigt, positivt. 

Medverkande: En annonym homosexuell kvinna från Småland, homosexuelle senioren Nisse Olofsson, homovärldens "moder Theresa" Stig Åke Petersson som var med och ockuperade Socialstyrelsen. Samt Socialstyrelsen dåvarande chef - folkpartisten Barbro Westerholm
Klipp: Nyheter. Från själva ockupationen och sångerna som sjöngs. 

Året är 1979. Bögar och flator i Stockholm kommer på - mitt under Frigörelseveckan - att man är jävligt trött på att homosexualitet klassas som en sjukdom. Det görs tester, en slags rolig protestaktion, om man kan sjukskriva sig för att man känner sig bögig. 

En person lyckas och får således f-kassepengar för sjukdomen.

Men framförallt så tågar man in på Socialstyrelsens kontor i Stockholm och kräver att homosexualitet ska avklassificeras. Jag ska inte avslöja hur det går men den som så att säga får ärendet i sitt knä - och entrén till sin arbetsplats blockerad av uppretade homosexuella - är Barbro Westerholm. En synnerligen liberal dam. 

Detta är en trivsam, vacker och härlig dokumentär. Under en lång period har jag gåshud och människor som intervjuas visar sig från sina allra bästa sidor. Slutsatsen, återigen utan att avslöja vad som händer med ockupationen, är att världen är gyllene. På RFSL:s hemsidan kan man se en bild från ockupationen

Man måste ju inte alltid vara negativ mot saker. Men om jag ska välja ett av flera problematiska områden så får det väl bli att Sara Lundin betonar för många ord i sina prator. Och att hon säger att RFSL betyder "riksförbundet för sexuellt likaberättigande" så långsamt att klockorna stannar är i bästa fall komiskt - men mest dåligt. Och a-r-t-i-k-u-l-e-r-i-n-g-e-n ska vi inte prata om. 

Tänk om Sara Lundin dragit hela RFSL:s namnbyteshistoria, med samma långsamma och välartikulerade stil, då hade det inte blivit tid över för annat.  

Från hemsidan: "2007 bytte förbundet utläsningen av sitt namn från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande till RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. 2014 gjordes ett tillägg i utläsningen, till att förbundet heter RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar