måndag 23 juni 2014

Militärligan

Premiär: 28 augusti 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
En galen liga utan spärrar. 

Medverkande: Psykiatriker Ulf Åsgård som analyserade ligans brev, rånaren Lennart Sumonja som dömdes till åtta års fängelse, kassörskan Birgitta Näslund på posten i Ösmo, åklagare Kent Madstand.
Klipp: Efterlyst i TV3, vittnen och kassörskan Eva i radioklipp.
Längd: 1h 28min

Det börjar spännande. Tidigt deklarerar dokumentärmakarna att vi ska få höra en exklusiv intervju med en av rånarna som kommer att ge alla detaljer om vad som hände i gruppen som utgjorde Militärligan.

Långsamt byggs spänningen upp och vi får en förståelse för vad som drev ligan att göra inbrott på en vapenkassun och sno rekordmycket vapen: 124 kulsprutepistoler, 92 automatkarbiner (AK4:or) och 5 stycken stora kulsprutegevär av den typen man har för massiv eldgivning. 

Även om rånaren Lennart Sumonja stundtals låter otäckt psykopatisk har han mycket att berätta om stämningen i gruppen och det är intressant att höra honom förklara hur det gick till när när en av dem gick in och pepprade en glad gubbe i plexiglaset efter ett utfört rån. 

Dokumentärens klimax kommer tyvärr väl tidigt. Under några mycket medryckande minuter avhandlas rånet i Ösmo som gav över en miljon kronor i byte. Efter det mattas dokumentären och att exempelvis polisen som skadades av Militärligans bomb på centralstationen i Stockholm inte intervjuas gör dokumentären ensidig. 

Lennart Sumonja säger att han valt att delta i dokumentären för att han tycker ligan fått oförtjänt dåligt rykte. Det var ju inte så att vi åt småbarn till frukost, säger han. Å andra sidan har ligans framfart skadat ett antal människor lindrigt samt gett upphov till dussintals, kanske hundratals, personer med posttraumatiska stressyndrom. 

En matig lista med ligans alla rån finns här. Tydligen vill Hollywood göra film av Ösmo-rånet

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar