måndag 30 juni 2014

Lidingöligan och fallet Lars Kihlstedt

Premiär: 16 mars 2008 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Bra i 38 minuter. Trist i 38 minuter.

Medverkande: Häleridömde Lars Kihlstedt, åklagare Jan Jelving, bestulna advokaterna Henning Sjöström och Kerstin Sandels, författaren Jan Guillou som läser ur sin bok Tjuvarnas marknad, vinkännaren Johan Magnusson, kriminalinspektör Mattias Johansson, Annika Norén, lektor i straffrätt samt Lars Kihlstedts advokat Johan Eriksson. 
Klipp: Nyheter.
Längd: 1h 17min

Lidingöligan handlar om något så spektakulärt som en liga där medlemmarna kommer från rika Lidingö kommun i Stockholm. Inte nog med att de stjäl för miljonbelopp, de sover gärna över i husen de olovligen vistas i. Allra helst lägger de sig i miljonärparens sägner, röker cigarr och dricker champagne. 

Sinnebilden för en inbrottstjuv? För mig är det snarare en heroinist som röjer runt i ett radhus i desperat jakt på prylar som kan vara värt 1000 kronor, dvs en ny sil.

Hur som helst, detta hände i slutet av 90-talet, och år 2000 fick en del av dem sina straff. Jan Guillou var en av de bestulna och i ett av de bättre partierna i dokumentären läser han ur sin bok Tjuvarnas marknad som är inspirerad av Lidingöligan samt tjuveriet som pågick i Skandia. 

Så långt allt väl. Sen, exakt efter halva dokumentären, gör Anton Berg en huvudlös djupdykning i fallet Lars Kihlstedt. Jag tänker inte ens beskriva biten utan nöjer mig med ett kallt konstaterande. Fallet är för litet och för komplext - i alla fall låter det så i dokumentären - för mitt intresse.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar