måndag 23 juni 2014

Kravallerna i Göteborg

Premiär: 25 november 2007 (lyssna här)
Av: Anton Berg
Välgjort men inte mycket nytt.

Medverkande: Skottskadade anarkisten Hannes Westberg, författaren Erik Wijk, Attackledaren tillika fredsforskaren Hans Abrahamsson, polisens insatschef Hans Lippens, piketpolisen Fredrik Dahlgren som fångades i kaoset på Avenyn. 
Klipp: Mats Knutsson, nu för tiden mest politisk kommentator, på SVT och från rättegångens förhör med polisen Thomas Säfström som fick en gatsten i huvudet.
Längd: 1h 29min

När denna dokumentär är som bäst visar den en bra bild av något som väl får betecknas som ett totalt haveri. Polisen tappar kontrollen över en situation som potentiellt kunde blivit mycket värre. Att halva Göteborg inte brann upp och att personer dödades får ses som ett mindre mirakel. 

Då ska man veta att Attacks ledning, polisen och stadens politiska ledning (Socialdemokrater) innan var överens om att EU-toppmötet skulle anordnas i en riktigt go "Göteborgsanda". Den uttalade målsättningen var att kaoset i Prag eller Seattle inte skulle upprepas. Nu skulle världen få se det fredliga Göteborg. 

Så blev det inte riktigt. Anton Berg visar en balanserad bild där den bästa biten utgörs av polisen Fredrik Dahlgren som ser sina kollegor oskadliggöras en efter en under upploppen på Avenyn. Då är det spännande, mänskligt och snyggt. 

Men det är egentligen bara då det bränner till. I övrigt är det en alldeles för bred bild som målas. Allt ska med - från upploppen i Prag till Göteborgskravallernas efterspel i tingsrätten. Att författaren Erik Wijk dyker upp och slänger ur sig förvirrade klyschor sänker betydligt. Varför är han med? För att han skrev en väldigt omtalad bok och borde ha något insatt att säga? 


En rolig detalj är att hela tiden höra SVT:s ständigt slipsklädde Mats Knutsson stå och kommentera kravallerna på plats. Det är taget från riktiga TV-sändningar och bilden som målas upp är smått komisk. Nu för tiden hänger Mats Knutsson mest i Agendastudion i TV-huset i Stockholm. Antar att det enda som viner genom luften där är fikabröd bakat på Östermalm. 

I Göteborgsposten finns ett bildspel som speglar upploppet på ett bra sätt. Mest känd av alla granskningar är väl den som Hannes Råstam och Janne Josefsson gjorde för Uppdrag Granskning ett år efter skotten. Det var länge sedan jag såg den men på den tiden väckte den ett ramaskri. 

Som jag förstått det var detta början till slutet för firma Josefsson/Råstam. Hannes Råstam tyckte Janne J var alldeles för snabb att dra slutsatser och publicera deras granskning. Janne J i sin tur tyckte inte att Hannes Råstam kunde sitta för länge på materialet. Då blev det inaktuellt. 

Om jag inte minns fel så har jag läst om detta bråk i Mattias Göranssons förord till Hannes Råstams bok om Thomas Quick/Sture Bergwall. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar