tisdag 17 juni 2014

BT Kemi-skandalen

Premiär: 12 februari 2006 (lyssna här)

Medverkande: Torsten Nilsson, arbetare på fabriken som föregick BT Kemi, hälsovårdsnämndens ordförande Kurt Nyberg, miljökämpen Björn Gillberg, ortsbon Monica Nilsson samt, ytterst kort, BT Kemis direktör Göran Prawitz. 
Klipp: Inspelningar från bland annat möten mellan ortsbefolkningen och kommunledningen och BT Kemi. Nyhetsklipp. När företagets danske vd Lars Foss dricker ett glas med hormoslyrvatten. 
Längd: 1h 7min

Tänk er namnet Teckomatorp. Vad ger det för associationer? 

För en del yngre kanske inga alls. För en del som är mer geografiskt än samhällshistoriskt intresserade kanske det framförallt är en liten ort i Skåne med en vältrafikerad tågstation. Men framförallt är det synonymt med skandalföretaget BT Kemi. 

Det var år 1971 som ortens store arbetsgivare, BT Kemi, började gräva ned avfallstunnor i marken. Tunnorna innehåller bland annat det livsfarliga växtgiftet dinoseb - som tidigare dödat en lantbruksstudent i närliggande Svalöv. 

Dokumentären innehåller det suveräna klippet när en frejdig vd dricker ett glas med växtgift och säger att det är bra för potensen. Han vill bevisa att man inte släppt ut något farligt i marken. "Det var en rolig sak jag gjorde efter att våra tekniker försäkrat mig om att det var ofarligt", berättade Foss efteråt.

Förtjänsterna är följande: Bra research och härliga klipp som vi inte hört förr. Fint musiksatt.  Den sjätte dokumentären som någonsin gjordes - den första på andra säsongen som satte igång år 2006. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal


1 kommentar:

  1. Jag har en fråga, hur är namnet på den läkare, ursprungligen från Indien, som medverkar i dokumentären? Gartneka-någonting? MVH

    SvaraRadera