måndag 9 juni 2014

Bofors

Premiär: 3 oktober 2006 (lyssna här)
Medverkande: Visselblåsaren Ingvar Bratt som var anställd på Bofors, Svenska freds Henrik Westander, statssekreterare Carl Johan Åberg på UD, kriminalkommissarie Sten Lindström.
Klipp: SVT:s Cecilia Zadig som avslöjade affären hörs i ett tv-inslag. Boforschefen och SAF-ordförande Claes-Ulrik Winberg. Statsminister Olof Palme.
Längd: 1h 25min 

Boforsaffären rullades upp 80-talet och handlade i grund och botten om till vilka länder vapenföretaget Bofors i Värmland sålde vapen till. Det fanns en lista med godkända köparländer - men varför hade då andra länder tillgång till vapnen? När det dessutom finns uppgifter som pekar på att 250 miljoner betalats i mutor till Indien i samband med en vapenaffär blir frågetecknen än fler. 

P3 Dokumentär var i början ofta ett spännande men ojämnt program. Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson var inte lätta att placera i ett fack. De blandade seriöst och torrt med stor humor och vågade grepp. 

Allt eftersom fler dokumentärmakare släpps in förändras programmet. Formatet stelnar och det blir mer mallat. Ofta till det bättre - det blir mer ambitiöst, tydligare dramaturgi och snyggare produktion. Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson behåller sin unika stil och höjer sin lägsta nivå. Nykomlingarna Emma Janke och Anton Berg jobbar enligt mallen och gör flera lysande dokumentärer. 

Samtidigt som Hansson och Johnssons mest vildvuxna drag rensas ut faller också en torrheten och folkbildningens skugga över redaktionen. Många av de nya dokumentärmakarna får i uppdrag/eller har egna idéer som innefattar ett stort mått av seriositet och vilja att upplysa. Tyvärr också en viss underskattning av lyssnaren samt humorlöshet. 

Bofors är ett mellanting. Det är sakligt, spännande och intervjun med visselblåsaren utnyttas på ett bra sätt. Samtidigt blir det lite väl mycket namn, för mycket fakta och stelt.  För mycket snack och för lite verkstad, helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar