tisdag 10 juni 2014

Baltutlämningen

Premiär: 26 april 2009 (lyssna här)

Skam, Stalin och storpolitik. 
Medverkande: Letten Gunnar Zvejnieks som stred på tyskarnas sida mot sovjeterna och flydde till Sverige, författaren P O Enqvist som skrev boken Legionärerna om händelsen, före kabinettsekreteraren Sverker Åström, svenske lägervakten Sven Rosenlöv. 
Arkivklipp: Sveriges statsminister Per Albin Hansson (S) som var pådrivande i utlämningen. En gotlänningen som tog emot en sönderpepprad båt med lettiska och tyska flyktingar. Förre justiteminister Leila Freivalds - som själv stammar från Lettland. 

Det är gripande att höra Gunnar Zvejnieks berättelse. Han slogs mot det sovjetiska förtrycket under andra världskriget men hamnade i ett fångläger i Sverige efter att ha flytt vid krigsslutet. Sveriges statsminister ville inte gå emot Sovjet och gick med på att lämna ut alla tyskar och lettiska soldater som flytt över Östersjön. Stalins ord var lag. 

Det spelade ingen roll om letterna var tvångskommenderade eller frivilliga. Alla skulle tillbaka - och många kunde förvänta sig dödsstraff. 

Det kom att bli en av de mest skamliga politiska besluten i modern historia och tros eventuellt ha lett till att Per Albin Hansson sen fick en hjärtattack på grund av all ångest han bar på. 

Många av de som skulle lämnas ut var desperata. En trycker in en penna i ögat och blir blind, en annan sätter en dolk i sitt eget hjärta. 

Det är en rak berättelse som blandar hög politiska nivå med folket på lägsta nivå. Producenten Daniel Värjö har gjort en förtätad och snyggt berättad historia. Vid ett tillfälle är det nära att jag fäller en tår. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar