måndag 26 maj 2014

Vipeholmsexperimenten

Premiär: 5 december 2010 (lyssna här)
Potentiell skräck - men
det blir inte så hemskt.

Medverkande: Vetenskapshistorikern Elin Bommenel som skrivit en avhandling om experimenten, inspektör Karl Grünewald, kariesprofessorn Dowen Birkhed
Klipp: Uppläsningar från medicinska rapporter. 
Längd: 1h 8min

Om man någonsin ska göra en riktigt sadistisk och mörk skräckfilm med den svenska staten tillsammans med snaskindustrin och tandläkareförbundet som bovar så bör man ha Vipeholmsexperimenten som inspirationskälla. 

Bara att se bilden på P3 Dokumentärs hemsida (på sönderfrätta tänder) får mig att börja dagmardrömma. Det är hemskt och förenar verkligen all tänkbar skit som får en normal människa att må illa - värnlösa människor som utnyttjas, att det sker i den goda sakens namn och helvetisk tandsmärta. 

Verket är snyggt ljudsatt med passande musikslingor i bakgrunden samt en del snygga miljöljud. 

Det som framförallt saknas är intervjuer med någon som var direkt berörd. Ida Lundquist säger tidigt i dokumentären att det inte finns någon i livet som vet något om vad som egentligen hände - i den meningen att de vet något konkret. 

Det finner jag otroligt. Experimentet ägde rum på 40- och 50-talet. Hundratals, kanske tusentals med försökskaniner, skörare, forskare, kontrollanter mfl var inblandade. Ett enkelt räkneexempel visar att det borde finnas massor av direkt berörda att intervjua. 

# De som utsattes för experimenten. Kan vara svårt att hitta. Många är säkert avlidna - framförallt då de alla var handikappade med kortare förväntad livslängd. 

# De som genomförde experimenten. Om man tänker sig att skötare delaktiga i experimenten var 25 år 1950 så innebär det att de är 89 år i dag. 

Tandläkare och andra forskare var säkert äldre och kanske inte lever i dag. 

# Anhöriga till idioterna/de handikappade, exempelvis yngre syskon - de borde leva. 

# Barn till skötare, tandläkare och andra som befann sig på Vipeholmskliniken när experimentet pågick. Vaktmästarens bekantskapskrets - yngre släktingar osv. 

Resultatet är en teoretiserande och torr dokumentär. Elin Bommenel är bra men hennes illar är nog rekord i P3 Dokumentär. Hon pratar säkert i 25-30 minuter totalt. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar