måndag 19 maj 2014

Verklighetens Lilja 4-ever

Premiär: 9 juni 2013 (lyssna här)
Janne Josefsson som du
aldrig hört honom förr. 
Av: Emma Janke (hennes sida på bloggen)

Medverkande: "Liljas"/Danguolé Rasalaités bästa kompis Melita Rexhepi, SVT-journalisten Janne Josefsson som gjorde reportage om "Liljas" liv, Malmöbon Krister Jonsson som hittar "Lilja" liggandes på motorvägen.
Klipp: Nyheter och reportage. Uppläsning från Kvällspostens artiklar. Klassiska stråklåten "Adagio in C minor" (eller "Adagio for strings" av Samuel Barber) har en central roll. Uppläsningar från polisens protokoll. 
Längd: 1h 22min

Denna dokumentär resulterade i att Emma Janke fick Susanne Björkmans stipendium. I motivering lyfter man fram att hon lyckas göra en välkänd historia till något nytt och fräsch. 

Det var i och med Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever (2002) som 16-åriga Danguolé Rasalaités liv blev känt gemene man. Först på storyn om den fattiga litauiska flickan som lurades till Sverige och såldes som sexslav var Janne Josefsson och Hannes Råstam på SVT:s granskande program Striptease. Det berättar Janne om i dokumentärens allra bästa del. 

Dokumentärens andra stora behållning är Danguolés väninna Melita Rexhepi som berättar väldigt bra om otroligt läskiga och hemska saker som var vardag för "Lilja" (Danguolé Rasalaité). 

Inledningen är lysande. Det är en större upplevelse än den vanliga P3 Dokumentären. Tonen, tempot, klippen, musiken, intervjun – allt samverkar. Emma Janke har fått vittnet Krister Jonsson att medverka och han låter fantastiskt bra. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


/

Scenen när befälet Elias (den gode) dödas i Vietnam. Samma musik som i "Verklighetens Lilja 4-ever". 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar