fredag 30 maj 2014

Vem får bo i Europa?

Premiär: 31 maj 2009 (lyssna här)
Tråkigare blir det inte. 
Av: Daniel Värjö

Medverkande: Statsvetenskapsprofessorn Marie Demker, Labourpartiets Glyn Ford, Vänsterpartiets Jens Holm i Europaparlamentet, Folkpartiets parlamentsledamot Olle Schmidt, Mogens Camre från Danskt folkeparti.
Klipp: Nyheter. (Få till antalet)
Längd: 1h 22min 

Skälet till att jag lyssnar på denna dokumentär är för att EU-valet 2014 har precis dragit över i Sverige. Sverigedemokraternas framgångar får stor uppmärksamhet och många skribenter uppmärksammar att extremismen i Europa växer. 

Ibland är minnet kort. Hur lät det för fem år sedan? Jo, ungefär likadant. Då var Frihetspartiet i Österrike, franske Le Pens Front National och Danskt folkparti på frammarsch och många undrade varifrån islamhatet härstammade. 

Det gör dokumentären intressant. Ämnet är lika levande nu som då. 

Denna dokumentär, som går under P3:s betäckning "P3 Dokumentär Special" liknar de reportage som ofta sänds i P1:s eftermiddagsmagasin "Studio Ett". Det är knastertorrt, näst intill utan gestaltning och utan dramaturgi. Ett skäl till att det ofta är relativt spännande att höra dem i Studio ett är tack vare sammanhanget - ofta följer debatt i studion eller någon slags nyhet kopplat till de teoretiska reportage. 

Daniel Värjö jobbar för övrigt en hel del med samhällsredaktionen på Ekot. 

För att vara P3 Dokumentär är det dock inte speciellt kul. Det saknar drama och känsla av historiens vingslag. Det saknar helt enkelt allt som gör P3 Dokumentär unikt. 

Dessutom har Daniel Värjö misslyckats med att få någon stuns i citaten från de intervjuade. Det är intetsägande och rakt av skittrist.  

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar