måndag 19 maj 2014

Tobleroneaffären

Premiär: 6 november 2011 (lyssna här)
Parodiska prator. 
Av: Manuel Cubas (hans sida på bloggenoch Isabell Höjman (hennes sida på bloggen)

Medverkande: Journalisten Leif Brännström, S-politikern Mona Sahlin, förre statsministern Ingvar Carlsson (S) och professorn Jonas Hinnfors. 
Klipp: Gamla klipp med Mona Sahlin som ung politiker. Nyheter. Uppläsning från Expressenartiklar. 
Längd: 1h 15min

Vet du exakt vad det var som hände när Mona Sahlin, tilltänkt ny statsminister i Sverige, tvingades avgå i ett rekordstort drev? 

Inte jag heller. Var det att Mona Sahlin köpt en Toblerone med kreditkortet hon fått av staten? Eller var det att hon shoppade loss som en galning på sitt kort (och sen allra oftast betalade tillbaka i efterhand)? 

Ja, snarare det senare än det första. Det var inte en ensam Toblerone. Det får vi lära oss i en alldeles utmärkta genomgång av affären. 

Det som är näst intill parodiskt dåligt med denna dokumentär är pratorna gjorde av Isabell Höjman. Jag är inte säker på att alla lider av det men jag kan inte låta bli att tänka att reportern verkligen gått lös totalt och låter otroligt uppjagad och att det är ett antal komiska, ytterst klyschiga, formuleringar med i manuset. Det är jävligt häftigt och uppblåst allting. 

Detta var Manuel Cubas andra dokumentär efter den första om Franco-regimen. Isabell Höjman har gjort en till dokumentär. 

Om Tobleroneaffären har det skrivits en hel del: Expressen hade ett dokument år 2010. Mona Sahlins pressekreterare vid tidpunkten skrev en bok om grejen. 

Vissa hade som teori att Göran Persson icensatte hela drevet för att putta undan Mona Sahlin. Det får mig att tänka på en rolig vits där Göran Persson (och Tage G Pettersson) har huvudrollen. 

Det var Göran Persson som var i USA och besökte Clinton. Persson blev så fruktansvärt imponerad av skickligheten hos Clintons personal så han frågade Ted Baker hur presidenten bar sig åt för att anställa så duktig personal.
Ted Baker berättade att Clinton brukade kalla in den som skulle anställas till det ovala rummet och där ställde han frågan: “Vem är din fars son och dina barns far?” När Ted blev inkallad fick han denna fråga och han svarade naturligtvis “det är ju jag” och så fick han jobbet. Göran Persson blev mycket imponerad och när han satt på flyget hem bestämde han sig för att pröva detta på sina medarbetare hemma.
När Persson kommit tillbaka till regeringskansliet kallade han till sig Tage G Pettersson och ställde frågan: “Vem är din fars son och dina barns far?” Tage G Pettersson tvekade ett tag, sedan frågade han om han fick tänka lite på frågan och det var O.K. för Persson.
Tage G Pettersson går ut i korridoren och där möter han Carl Bildt. Han stoppar Bildt och ställer samma fråga till honom. Bildt svarar “det är ju jag”. Tage G Pettersson tackar för svaret och skyndar sig in till Persson och säger: “Nu vet jag svaret på din fråga, det är Carl Bildt”. Persson skakar förtvivlat på huvudet och säger: “Det är helt fel, det är ju Ted Baker”……"
Från politiskapartier.ses skämt-sida

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar