torsdag 15 maj 2014

Stureplansmorden

Premiär: 19 november 2006 (lyssna här)


Bra återskapat skottögonblick
utanför Stureplanskrogen. 
Medverkande: TT:s rättsreporter Ewa Tures, pensionerade kriminalaren Bo Wide, dörrvakten Klas Emretsson som genom en tillfällighet överlever, krogbesökaren Steven Manyanja som sköts i benet. 
Klipp: Massmördaren Tommy Zethraeus i rättegången, Katinka Genbergs mamma i samband med rättegången, polisen Kjell Hellström som bestämde under gripandet, åklagare Jan Danielsson under rättegången. 
Längd: 1h 21min

Min vän har sagt att han hörde denna dokumentär fyra gånger på ett år för att han tyckte den var så bra. Det låter otroligt men jag tror honom. Han älskar P3 Dokumentär och särskilt den om Stureplansmassakern. 

Natten till den 4 december 1994 festade som vanligt tusentals människor kring Stureplan i centrala Stockholm. Ingen anade att den natten för alltid skulle fastna i folks medvetanden och att nattklubben Sturecompagniet skulle bli synonymt med ett vansinnesdåd.

År 1994 inträffade inte mindre än två massmord i Sverige. I Falun sköt Mattias Flink ihjäl sju personer med ett automatvapen. I Stockholm, vid Stureplan, skördade samma typ av vapen fyra dödsoffer när gangstern Tommy Zethraeus avlossade det mot vakter och nattklubbsbesökare. 

Stureplansmorden är en välgjord dokumentär där TT:s rättsreporter Ewa Tures och numera pensionerade kriminalaren Bo Wide får stort utrymme. Ewa Tures är förbannad på det mesta och låter riktigt bitter, men samtidigt tillför hon en känsla som en hel del kriminalreportrar bär på. 

Bäst är dock intervjuerna med de vakter och besökare som sköts ned. Framförallt när de hörs om ögonblicket när skotten föll. Då är detta sanslöst bra. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne


Alla producenter sorterade efter betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar