onsdag 14 maj 2014

Sexköpslagen

Premiär: 25 maj 2008 (lyssna här
Av: Helena Österling, Lena Resborn och Maria Ramnehill.


Intressant i tio minuter.
Medverkande: Finske porrikonen Rakel Lieki, Elinor Lind Strand i nätverket "Postporn", telefonsexförsäljaren "Lina", strippan "Tess" och "Anita" som på äldre dagar börjat jobba som "eskort". 
Klipp: Inga. 
Längd: 50min

"Sex säljer. I reklam, film, litteratur, konst. Men ibland övergår det från att vara en del av populärkulturen till att bli en vara i sig. För tio år sedan, den 28 maj 1998, fattade Riksdagen beslut om att införa sexköpslagen som gör det olagligt att köpa en sexuell tjänst.

P3 Dokumentär Special handlar om kvinnor som på olika sätt tjänar pengar på sex. Som extraknäck, heltidsjobb eller hobby", skrivs det på P3:s sajt.  


Skaparna av dokumentären har dragit en lans för att sexarbetare ska få göra sin röst hörd. Sex arbetare, eller de som befinner sig i gränslandet, berättar om sitt sexjobb och sin syn på det de gör. 

Reportrarna säger att vissa kanske tycker att det rör sig om "fallna änglar". Men det är tydligt att de inte gör det. 

Detta är ett rejält avsteg från den traditionella P3 Dokumentär-formulan där en viktig historisk händelse återberättas – eventuellt också debatteras samt analyseras. Här nämns inte ens hur sexköpslagen kom till utan allt fokus ligger på de sex kvinnornas berättelse om hur det är att jobba med sex. 

Det saknar driv, underliggande drama och är långa stunder ointressant. Ingen värre skugga över skaparna (som inte gjort några fler projekt för P3 Dokumentär) men jag undrar vem i Radiohuset i Stockholm som bestämde sig för att detta projekt skulle sändas som en P3 Dokumentär? 

Senast sexköpslagen debatteras var när statsminister Fredrik Reinfeldt tyckte att den skulle skärpas. Justitiekansler Anna Skarhed analyserade lagens verkan när de gällt i tio år och resultatet av hennes tankar finns här

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar