torsdag 15 maj 2014

Ronnie Peterson

Premiär: 9 september 2008 (lyssna här)
Av: Anton Berg
Mjukt och fint. 

Medverkande: SVT-kommentatorn Jan Svanlund som ser Ronnie Peterson dö, motorjournalisten Fredrik af Petersen, Formel ett-föraren Reine Wisell som tävlade mot Ronnie och Ronnies manager Staffan Svenby samt mekanikern Åke Strandberg.
Klipp: Ronnie Peterson från diverse intervjuer. Nyheter och referat från tv när Ronnie Peterson kraschar.
Längd: 1h 33min

"Inom branschen så var han alltid sedd som en av de djärvaste och mest spektakulära förarna som någonsin funnits. Orden kommer från Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, Sveriges senaste Formel 1-stjärna. 

Den han pratar om är Sveriges största racing-stjärna någonsin. P3 Dokumentär berättar historien om Ronnie Peterson", skrivs det på P3:s sajt.  

Det är en redig och rak historia som berättas. Ronnie Peterson betar av topplacering efter topplacering i sin färd mot döden på Monzabanan i Italien. 

Ronnie Petersons manager Staffan Svenby har en stor roll och berättar med hjärta om sin vän och kollega. Det är fint ljudsatt och många partier har en poetisk känsla över sig. 

Det är en spännande avslutning när flera inblandade berättar helt olika versioner om vad som hände när Ronnie oväntat dog på sjukhuset efter kraschen. 

Kraschen fångades så klart på film och har laddats upp på Youtube. Det finns också klipp från dokumentärer där Ronnies krasch skildras, i detta fall med kraftfull musik och berättarröst. 

"Det är Ronnie Petersons bil som brinner", sa den svenske kommentatorn Jan Svanlund i detta klipp

Mer


Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar