onsdag 21 maj 2014

Nelson Mandela och kampen mot apartheid

Premiär: 1 augusti 2010 (lyssna här)
Av: Daniel Värjö
Slackar ordentligt mot slutet.

Medverkande: Sveriges förre statsminister Ingvar Carlsson (S), Indienättlingen Ahmed Kathrada som suttit fängslad med Mandela, statssekreteraren Dave Steward, aktivisten Auburn Daniels.  
Klipp: Bengt Therners legendariska direktrapport för Sveriges Radio när Mandela friges efter X i fängelse. Olof Palme fördömer apartheid. 
Längd: 1h 25min

Detta blev Daniel Värjös sjunde och sista dokumentär för P3. Efter det kom han bland annat att producera Sverige Radios P1 Morgon. Han gjorde en uppmärksammad dokumentär för P1 där Soran Ismail käkar lunch med sverigedemokraten Linus Bylund.

Det fina med denna dokumentär om Nelson Mandela är klippen från en svunnen tid. En tid då, för att dra en dålig parallell, Ku Klux Klan hade regeringsmakten i ett afrikansk land. De svarta som befolkade Sydafrika promenerade omkring i ett samhälle där skyltar på stränder, på toaletter, i byggnader och i bussar sa att de inte fick röra sig där de vita var. 

Det börjar ljudligt och bra. Gamla klipp, bland annat från informationsfilmer, och Mandela hörs. Men det blixtrar aldrig till. Det blir en svepande genomgång av Nelson Mandelas kamp. Mixningen är dålig: ofta ligger bakgrundsljudet så högt att det stör ut pratorna.

Ingvar Carlsson gör en helt okej intervju men intervjupersonerna är överlag rätt trista. Det är inte som Håkan Håkansson i Anton Bergs "Nazirättegångarna i Göteborg" eller som Emma Janke får till med Melita Rexhepi i "Verklighetens Lilja 4-ever" eller så intensiv som Fredrik Johnsson och Kristofer får Lars Inge Svartenbrandt att låta.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar