måndag 26 maj 2014

Joy Rahman

Premiär: 23 maj 2006 (lyssna här)
Av: Kicki Möller och Anton Berg (hans sida på bloggen)
Anton Bergs första.

Medverkande: Joy Rahman, försvarsadvokat Bengt H Nilsson, advokat Peter Althin, mördaren tillika Joy Rahmans gamle fängelsekompis Johan Darwish. En enkät på stan med frågan "vad skulle du vilja ha i pengar för att sitta i fängelse i åtta år?"
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 15min 

Anton Berg har en suverän röst och han läser sina prator så att någon slags euforisk känsla infinner sig. Man blir glad och nyfiken av att höra honom. Till råga på allt är Kicki Möller nästan lika duktig. Det låter helt enkelt jävla bra.

När försvarsadvokaten Bengt H Nilsson dyker upp till att börja med funderar jag på om han ska skaffa sig någon slags upprättelse efter att han blivit så smutskastad i samband med da Costa-rättegångarna. Jag vill inte avslöja hur det går men det är intressant att denne herre figurerar i båda rättegångarna. 

Det finns en sak som stör med denna dokumentär - trots att dokumentärmakarna faktiskt är väldigt pedagogiska och tydliga. Några tydliga bevis för att Joy Rahman är oskyldig läggs inte fram. Med tanke på att det är uppenbart att Anton Berg och Kicki Möller ser honom som oskyldigt dömd så är det störande. 


Joy Rahman blev senare i livet, efter att ha avtjänat 8,5 år i svenskt fängelse innan han frikändes i en ny rättegång, anklagad för ett beställningsmord och han dog sedan i Bangladesh.

Uppdatering: Jag har läst boken "Frikänd - Fallet Joy Rahman" av Gabriel Stenström utgiven av Natur och Kultur Fakta 2004. 

Det är välskriven och tydlig bok som förtjänstfullt penetrerar fallets grundfakta, Joy Rahmans liv i fängelset, resningsprocessen och slutligen den friande domen. 

Dokumentären av Anton Berg och Kicki Möller stämmer överens med boken på en punkt: det är på lösa grunder som Joy Rahman blir fälld. 

Bevis 1: Mordvapnet (en julbonad som använts som strypsnara) kommer sannolikt från en kvinna som Joy Rahman ser till på sin hemtjänsttur. Det kan man fastställa efter att SKL gjort analyser av den. 

Bevis 2: Joy Rahman har eventuellt köpt tändvätska samma eftermiddag som mordet. Det kan man fastställa eftersom han i alla fall köpt fyra paket kaffe precis innan i samma affär. Troligen har han på privat kvitto köpt tändvätskan direkt efter. 

Bevis 3: Joy Rahman är en rätt skum snubbe. Han röker bland annat hasch. 

Som ni förstår är detta jävligt tunt. För att inte säga obefintligt.

Dock: Jag tycker fortfarande att det är något som inte hänger ihop i berättelsen. Inte heller boken övertygar mig om att Joy Rahman är oskyldig till mord. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar