onsdag 28 maj 2014

Hans Scheike och hans kvinnor

Premiär: 10 maj 2009 (lyssna här)
Av: Ida Lundqvist (hennes sida på bloggen)
Väl värt en lyssning. 

Medverkande: Sektledaren Hans Scheike, sektkollegan Brita Sylwan, två av de flickor som anmälde Hans Scheike för sexuellt tvång och rymde från hans gård. Journalisten Olle Eriksson. 
Klipp: Nyheter (få till antalet). 
Längd: 1h 16min

Den coola gubben - sexförbrytaren och diktatorn Hans Scheike. Bilden av Hans Scheike är komplex och det går inte att komma ifrån han har fått mycket exponering i medierna. Och det är inte alltid som han framstår som den totala idiot han är - det finns en underton av beundran och fascination. 

– Många skojar om Scheike och målar upp en bild av honom som en harmlös man som gillar att piska kvinnor, en skäggig gubbe med ett björkris i näven. Verkligheten är långt vidrigare, säger Magnus Utvik i samband med att hans bok släpps till Expressen. 

Ida Lundqvist verkar vara av samma åsikt. Hennes dokumentär känns som ett försök att ge offren upprättelse och att visa den riktiga, icke-romantiserade, verkligheten. 

Det är detaljrikt, spännande och när tonårsflickorna flyr från Hans Scheike lyfter dokumentären. Det är nervigt och en stycke alldeles fantastiskt fin dokumentär. 

Det som saknas är den riktiga konfrontationen. Jag tycker man i alla fall kunde tillåtit sig några tuffa frågor till Hans Scheike och om reportern tröttnat på hans undvikande svar hade inte ett litet tjuvknep suttit fel. 

I P4 Extra har Brita Sylwan och offret "Jessica" gjort upp i debatt

Mer


Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar