lördag 17 maj 2014

Docklands - historien om ravekultur, knark och en OS-bomb

Premiär: 19 april 2009 (lyssna här)
Av: Tove Leffler och Agnes-Lo Åkerlind


Varför inte någon technomusik i 
ett program om en technoklubb? 
Medverkande: OS-bombaren och rejvgurun Mats Hinze, trance-dj:n Örjan Flygare som spelade på Docklands, en frälst socialarbetare vid namn Janne, nyliberalen Anders Varveus på Frihetsfronten, Frihetsfronten ordförande Kristian Gergils och ravekommissionens David Beukelmann
Klipp: Nyheter om OS-bomben och festerna på Docklands. Gudrun Schyman undrar varför polisen tar i så mycket på sina Docklandstillslag. 
Längd: 1h 11min

Det handlar om en mycket kort period i svensk nutidshistoria: rejvets intåg på 90-talet och historien om skandalösa technoklubben Docklands i Nacka utanför Stockholm. 

Dokumentärens förtjänst är att skaparna sätter technoklubbens tillkomst i ett politiskt perspektiv. Vi får höra hur grabbarna i Frihetsfronten, som kom ur Fria moderata studentförbundet, hade en politisk agenda där allt skulle vara tillåtet. Knark, sprit, klubbars öppettider, ja, allt som är kul och lite farligt. 

Technoklubben var alltså skapad i en kontext där Moderata samlingspartiet fanns som andlig beskyddare. Även nuvarande finansminister Anders Borg (M) var och rejvade loss på Docklands. 

Lite lustigt, inte sant: att Sveriges konservativa högborg födde, om än med ett visst avståndstagande, Sveriges mest rebelliska nattklubb. 


Dokumentärens främsta brist är dåligt inlästa prator.


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar