torsdag 15 maj 2014

Dioxinfisken i Östersjön

Premiär: 14 oktober 2012 (lyssna här)
Av: Malin Olofsson och Daniel Öhman


Mer kött i soppan önskas.
Medverkande: Arseniktapparen Yvonne Strandin, Bengt-Erik Bengtsson på Naturvårdsverket, fiskaren Rune Wikström på ön Möja i Stockholms skärgård, lantbruksministern Eskil Erlandsson (C) och hunduppfödaren Fredrika Lind i Kolsäter utanför Säffle. 
Klipp: Nyhetsklipp om etablerandet av nya industrier på 60- och 70-talet. Progglåt om "mindre klor, mindre klorering". 
Längd: 1h 15min

Svårsmält dokumentär - inte bara för att den handlar om gifter i maten, som dioxin, PCB och klorväten. Också för att den vilar på lösa grunder. 

"I Östersjön är laxen och strömmingen så full av miljögifter att de är farliga att äta. I 30 år har myndigheterna kämpat för att få bort gifterna. I 30 år har de misslyckats. Nu vill regeringen att vi äter fisken ändå", skriver P3 Dokumentär. 

Bakom dokumentären som tar upp hur det kommer sig att vi i Sverige tillåts köpa förgiftad fisk finns Ekot-reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman. Båda är prisade grävare och har gett ut boken "Matens pris" tillsammans. Mat är deras paradgren, så att säga. 

Med stor spänning såg jag fram emot att lyssna på denna dokumentär som berör en av vardagens mest centrala delar - fisken på matbordet. Eftersom Östersjöfisken, framförallt den feta fisken som lax och strömming, är förgiftad får vi inte äta hur mycket som helst. 

Malin Olofsson och Daniel Öhmans tanke är att fisken borde vara förbjuden helt och hållet. Underlaget till det? En kvinna som jobbat på Sveriges mest dioxinförpestade fabrik och fött två söner med "neuropsykiatrisk diagnos". Samt en kanadensisk studie. 

Det är väldigt tunt. Dessutom är dokumentären seg i starten. Först 33 minuter in hettar det till. 

Bästa scen är den låt som två miljöentusiaster spelat in och som får världspremiär i programmet. Även växelinläsningen av reportrarna flyter på fint. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar