söndag 11 november 2012

Terrorbomberna i Köpenhamn

P3 Dokumentär # 83 (lyssna här)
Premiär 4 april 2010
I huvudet på en terrorist.

Medverkande: Danske bomboffret Harald Rydz, svenske terroristen Marten Imandi, polisen Per Anders Fritzhammar, överåklagare Stefan Karlmark. 
Klipp: Nyheter
Längd: 1h 25min

En relativt okänd händelse i 80-talets mitt som ger högsta betyg. Två bomber smäller i centrala Köpenhamn och det handlar om antiisraelisk terror.

Dokumentären cirkulerar runt två personer på varsin kant i dramat. Den danske man som undkommer döden med en hårsmån och den svenskpalestinske terrorist, Marten Imandi, som utför dådet.

Med undantag för några få scener är detta spännande från början till slut. Det är befriande med en P3-dokumentär som inte sackar betydligt efter mitten.

Med all rätt fick Martin Ezpeleta mycket beröm för verket, bland annat fick han dokumentärnestorn Susanne Björkmans stipendium år 2011. Motiveringen löd: "För en berättarteknik som gör det lätt att följa med och svårt att sluta lyssna."

Bästa scen: Det måste väl ändå vara sista akten. Nervigt värre.


/JN

Läs mer: Martin Ezpeleta är mest känd som krönikör i Aftonbladet. På sin blogg berättar han mer. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson berömmer Ezpeleta i ett blogginlägg. Klart mer känd än Marten Imandi är den han rymde med från fängelset - Ioan Ursut. Läs om honom på wikipedia.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Bästa intervjuerna – hela listan. 

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar