lördag 13 oktober 2012

Kidnappningen i Kashmir

Premiär: 7 december 2008 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Stig Holmqvist, direktör på Uriprojektet i Kashmir, kidnappade borraren Johan Jansson, professorn i statsvetenskap Sten Widmalm, Expressensjournalisten Leif Brännström, ambassadören Mikael Westerlind

Klipp: Nyhetsklipp om Indien och Kashmir, Johan Janssons mamma (även intervjuad) som ringer indiska ambassaden.
Längd: 1h 17min


Intervjuat kidnappningsoffer lyfter.
Regionen Kashmir är en av de vackraste platserna i världen. Kashmirdalen ligger gömd i bergskedjan Himalaya, den är 10 mil lång och 3 mil bred. Huvudstaden Srinagar ligger, likt Venedig, till stor del på vatten. Man tar sig fram på små gondoler och njuter av gott te, ett magiskt panorama och de vänliga människorna.

Men det finns ett aber. Den muslimska gerillan kidnappar, mördar och spränger i Kashmir. Halva bloggen har varit i Kashmir och på bara två veckor (under en sommar som var ovanligt lugn) skedde två granatattacker med dödsoffer i centrala Srinagar.

Att bli kidnappad är ett verkligt hot för alla västerlänningar och kidnappningen av de två svenskarna skedde år 1991. De jobbade med ett biståndsprojekt i regionen när en obskyr gerillagrupp tog dem och begärde lösensumma.

Dokumentärens främsta förtjänst är intervjun med en av dem som var kidnappad, Johan Jansson. Han berättar lugnt och med underfundig humor om strapatserna med gerillan. Eftersom han fick parasiter och de gick ett par mil varje dag tappade han 20 kilo.

Producenterna Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson har lyckats bra med musiken. Det finns feeling. Men jag saknar gestaltning och miljöbeskrivningar. Det märks alltför väl att det inte är inspelat på plats. En undernärd trea.


Främsta scen: Hur glad journalisten Leif Brännström på Expressen är när han blir ensam om scoopet att de båda svenskarna befinner sig i frihet.

Läs mer: Aftonbladet har gjort en sammanställning med kända kidnappningar i svenska historia. Expressen uppmärksammade Jan Ole Loman i en intervju. Dammen i Uri som svenskarna jobbade med kan man läsa om på wikipedia.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar