söndag 22 juli 2012

Tjernobylkatastrofen

P3 dokumentär # 1 (lyssna här)
Premiär 25 mars 2005
En bra början, kan man säga.
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Förre energiministern Birgitta Dahl, Anders Markgren, biträdande informationschef på Forsmark, förre centerledaren Lennart Daléus. 
Klipp: Nyhetsklipp. 
Längd: 59 min

Framgångssagan P3 Dokumentär tog sina första stapplande steg med en dokumentär om kärnkraft. Då hade Sveriges Radio producerat proffsiga dokumentärer i många herrans år.

Men de var inte direkt heta. "Sommar utan män" (P1), "Att råka ut för en blottare" (P4), "Jalikulturen i Senegal" (P2), "Mamma tar semester" (P1), "Kaffe, metadon och systerskap" (P4) är några typiska exempel.

Med P3:s dokumentärer lät statsradion för första gången lite sexig. En del prator (reporterns snack mellan intervjuerna eller arkivklippen) är troligen improviserade under bilfärder. Att det släpptes igenom i ett hus där ingen får öppna truten utan årslång drillning från röstpedagoger och ljudtekniker är inget mindre än ett under.

Men som sig bör med en debut - det finns brister. Anslaget är för kort. Det är för mycket svensk kärnkraft och för lite Tjernobyl. Det är för mycket politiker och för lite samer och svampplockare. Det är för mycket historia och faktaredovisning. Det är för lite tystnad.

Bästa scen: När en av cheferna på kärnkraftverket Forsmark avbryter diskussionen om säkerhetsaspekter på svensk kärnkraft och ber reportrarna spana in rovfågeln som dyker ned på en sork utanför fönstret. "Kolla! Fantastiskt!"

Läs mer: Se film från platsen direkt efter olyckan av ryske filmaren Vladimir Sjevtjenko som senare dog av sina strålningsskador, DN skildrar hur katastrofen avslöjas (historien återberättas även i P3:s dokumentär, SVT med inslag om att Sveriges kostnader för Tjernobyl ligger på 320 miljoner kronor.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

1 kommentar:

  1. Tjena Johan! Vad är det för klassiskt stycke, eller del av det, som spelas i början av dokumentären? Har jag alltid undrat. /Daniel

    SvaraRadera