lördag 30 juni 2012

Operation Sepals

P3 dokumentär # 125 (lyssna här)
Premiär 3 april 2011


Vilse i vildmarken, så att säga.
Medverkande: Samen Lasse Saari, norrmannen Roger Albrigtsen, Hans Öström. 
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 20min

Spänningen stiger stadigt under inledningen av dokumentären. En känsla kryper på mig: jag kommer att få höra en okänd historia om svenskt hjältemod.

Tyvärr. Detta är inte den dokumentären. Snabbt övergår anslaget i en utdragen wikipedia-såpa där ytliga fakta staplas på varandra.

Dokumentärens behållning, och enda karaktär av kött och blod, är samiske Lasse Saari som med sin underbara dialekt och skrovliga röst får mig att uppmärksamt lyssna på varje stavelse han uttalar.

Tyvärr, betyget blir bara en (och aningen lappsjuk) mikrofon.

Bästa scen: När Lasse Saari, en helt vanlig same, berättar om hur han dödade tre tyska soldater. Fullt jämförbar med de bästa scenerna i krigsfilmen "Örnästet" med Clint Eastwood.

Läs mer: Wikipedia listar olika operationer under andra världskriget

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

1 kommentar:

  1. Ojdå, den här gillade du inte alls. Det är svår historia att berätta eftersom det handlar om så många olika underrättelsetjänster som gör att Operation Sepals är möjligt. Du missar en massa bra namn här som när Roger Albrigtsen berättar om sin morfar (Magne Lindgren), de andra samerna som berättar om hur de körde vapen i pulkor över fjället och alla informella reationer mellan C-byrån, I19-gruppen, norska XU, SIS. Jaja, jag säger som tidigare, skicka en kopia till mig på din dokumentär om Sepals så lyssnar jag. Dessvärre är Lasse Sarri död nu och även mannen från Gunilla Breskys dokumentär är numera också död. Men skicka för all del! -> c-m@helgegren.se

    SvaraRadera