måndag 25 juni 2012

Massmordet i Falun 1994

P3-dokumentär # 67 (lyssna här)
Premiär 5 april 2009
Av Carl-Magnus Helgegren


Unik händelse skildras stabilt.
Medverkande: Sjuksköterskan Mona Quick, poliserna Berndt Bergström och Olavi Blomfjord som oskadliggjorde massmördaren, vakten Fredrik Jons, ökände journalisten Gubb-Jan Stigsson (mest känd för att han tror att Thomas Quick var seriemördare) och ambulansföraren Kent Blomquist. 
Klipp: Från rättegången, bland annat gärningsmannen Mattias Flink.
Längd: 1h 12min 
Liknande dokumentärStureplansmorden (Johnsson/Hansson, 2006). 

En engagerad tillbakablick på Sveriges värsta massmord.

Enkelt berättad. Direkt in i händelserna. Högt tempo. Låter en sjuksköterskan Mona Quicks berättelse inifrån Falu lasarett mjuka upp den actionspäckade historien.

Gott om ljud från tingsrättens förhandling, bland annat vittnesmålet från Flink själv. Enda misstaget är försöket att göra rättsprocessen i hovrätten och HD till något dramatiskt. Domen mot Flink är, hur man än vänder och vrider på det, relativt okontroversiell.

Jag gillar den där suggestiva musiken som ligger bakom till och från (bland annat 39 minuter in). Jag tror den har använts i flera P3 Dokumentär och jag vet inte vad den kommer ifrån men den påminner lite om den hemska musiken i filmen Donnie Darko (år 2001). 

Som reporter på Aftonbladet bevittnade jag förhandlingen i Örebro tingsrätt när Flink ville ha sitt straff tidsbestämt. Vilket han fick. 

Hans argumentation var tydlig och jag kunde inte låta bli att känna att han borde få en ny chans. Han hade suttit 17 år för en händelse som pågått i en timme sommaren 1994. Inte orimligt i sig - han har mördat sju personer - men han sa något som fick mig att tänka till. 

Jag minns inte orden exakt men andemeningen var att det var en dyrköpt erfarenhet. I 17 år hade han suttit och sakta låtit det sjunka in att han orsakat sju oskyldiga människors död. 

I resten av sitt liv ville han leva ett gott liv. Det hade han kommit på. Min artikel från förhandlingen finns här

Bästa scen: När sjuksköterskan Mona Quick berättar om natten då hon jobbade med att ta emot alla offer på Falu lasarett. Efter ett tag kommer den skottskadade massmördaren Mattias Flink in för operation. Hon böjer sig ned över honom, när han ligger nedsövd, och tittar på honom från nära håll. Det är oklart om hon vill se ondskan på nära håll eller om hon är nära att strypa honom.


Läs mer: Wikipedia
Från Norrländska Socialdemokratens
hemsida. Bild från TT. 

Uppdatering: I går, onsdagen 11 juni 2014, släpptes Mattias Flink fri. Det efter exakt 20 år i fängelse. 

De bilderna som cirkulerar i pressen togs senare på dagen när förhandlingen i Örebro tingsrätt var avslutad. Vi på Aftonbladet försökte få några bilder när han åkte ut med bilen från baksidan av tingsrätten. 

Men de tonade rutorna gjorde det svårt. Vi åkte tillbaka till Stockholm men en fotograf (tror han var frilans) åkte efter bilen och när Mattias Flink sedan skulle gå ut med sina vårdare/vakter för att fika så knäpptes bilderna på honom. Han ser på något sätt grym ut när han tittar in i kameran. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar